Endüstriyel Otomasyon

Hareket Sensörü Nedir?

İlk hareket sensörü 1950 yılında hırsız alarmı olarak adlandırılan Samuel Bango tarafından icat edildi. Radarların temellerini ultrasonik dalgalara uyguladı. Samuel hareket sensörü “Doppler Etkisi” prensibine dayanmaktadır. Şu anda hareket sensörlerinin çoğu, Samuel Bango’nun dedektörü prensibine göre çalışıyor.

Mikrodalga ve kızılötesi sensörler, ürettikleri frekanslardaki değişikliklerle hareketi algılamak için kullanılır. Hareket sensörünün çalışmasını anlamak için önce bir kameranın çalışmasını bilmeniz gerekir.

Kamera bir görüntü sensörü kullanır ve mercek ışığı ona yönlendirir. Işık görüntü sensörüne çarptığında her piksel ne kadar ışık aldığını kaydeder. Piksellerdeki bu açık ve koyu alanların ana hatları, video görüntüsünün tamamı haline gelir.

Hareket sensörleri, ofislerde, bankalarda, alışveriş merkezlerinde ve ayrıca evde izinsiz giriş alarmı olarak kullanılan güvenlik sistemlerine uygulanabilir . Mevcut hareket dedektörleri sensöre en yakın kişileri tespit ederek ciddi kazaları durdurabilir. Birçok yerde hareket dedektörlerini görebiliriz. Hareket dedektörü devresinin ana kısmı, çift IR yansıtıcı sensördür.

Hareket Sensörü nedir?

Hareket sensörü, başta insanlar olmak üzere hareket eden nesneleri fark eden bir cihazdır. Bir hareket sensörü, sıklıkla, rutin olarak bir görevi yerine getiren veya bir bölgedeki hareket konusunda kullanıcıyı uyaran bir sistemin bir bileşeni olarak kullanılır. Bu sensörler, güvenlik, ev kontrolü, enerji verimliliği, otomatik aydınlatma kontrolü ve diğer yardımcı sistemlerin çok önemli bir bileşenini oluşturur. Hareket sensörü ana ilkesi kontrol paneline, bir uyarı göndermektir. Hareket sensörleri oturma odanızdaki hareket, kapılar, pencerelerin cıvatasız veya kapalı olması gibi farklı durumlara tepki verir ve ayrıca bu sensörler;

  • Biri ön kapıya yaklaştığında kapı zilini etkinleştirir.
  • Çocuklar evde ecza dolabı, bodrum veya girmesini istemediğiniz  bazı kısıtlı alanlara girdiğinde sizi uyarır.
  • Aydınlatmaların boş yerlerde kullanılmasını önleyerek enerji tasarrufu yaptırır.

Hareket Sensörleri Türleri

Piyasada çeşitli türlerde hareket sensörleri mevcuttur. Bunlar PIR, Ultrasonik, Mikrodalga, Tomografik ve kombine tiplerdir.

Pasif Kızılötesi (PIR) Sensör

Pasif Kızılötesi Sensör
Pasif Kızılötesi Sensör

Tüm sıcakkanlı hayvanlar IR radyasyonu üretir. Pasif kızılötesi sensörler , elektrik yayarak IR radyasyonuna yanıt veren ince bir Pyroelektrik film malzemesi içerir. Sensör, bu elektrik akışı gerçekleştiğinde hırsız alarmını etkinleştirecektir. Ekonomiktir, daha fazla enerji kullanmaz ve yüksek dayanıklılık kabiliyetine sahiptir. Bu sensörler genellikle iç mekan alarmlarında kullanılır.

Ultrasonik sensör

Ultrasonik sensör
Ultrasonik sensör

Ultrasonik sensör aktif veya pasif olabilir, burada pasif olanlar metal üzeri metal, cam kırılması gibi belirli seslere dikkat eder. Bu sensörler çok hassastır, ancak genellikle pahalıdırlar ve sahte alarmlara eğilimlidirler. Aktif olanlar ultrasonik dalga (ses dalgası) darbeleri üretir ve ardından bu dalgaların hareket eden bir nesneden yansımasını belirler. Kediler, köpekler, balıklar gibi hayvanlar bu ses dalgalarını duyabilir, bu nedenle aktif bir ultrasonik alarm onları rahatsız edebilir.

Mikrodalga Sensörü

Mikrodalga Sensörü
Mikrodalga Sensörü

Bu sensörler mikrodalga darbeleri üretir ve ardından nesnelerin hareket edip etmediğini bilmek için nesnelerden yansımalarını hesaplar. Mikrodalga sensörleri çok hassastır, ancak bazen, hedef aralığın dışındaki hareketli nesneler tespit edilebilen metal olmayan nesnelerde görülebilir. Çok fazla güç tüketir, bu nedenle bu sensörler genellikle AÇIK ve KAPALI döngüsünü gerçekleştirmek için tasarlanmıştır.

Tomografik Sensör

Tomografik Sensör
Tomografik Sensör

Bu sensörler radyo dalgaları üretir ve bu dalgaların sorunlu olduğunu algılar. Duvarlardan ve nesnelerden farkedebilirler ve sıklıkla geniş alanları kaplayan bir radyo dalgası ağı oluşturacak şekilde yerleştirilirler. Bu sensörler pahalıdır, bu nedenle normalde depolarda, depolama birimlerinde ve ayrıca ticari düzeyde güvenlik gerektiren diğer durumlarda kullanılırlar.

Birleşik Hareket Sensörü Türleri

Bazı hareket dedektörleri, sahte alarmları azaltmak için bazı sensörler ile karışırılır. Ancak, ikili sensörler yalnızca her iki tür de hareketi algıladığında etkinleşir. Örneğin , pasif kızılötesi sensör ayarında ikili bir mikrodalga veya PIR sensörü kullanılır çünkü bu daha az enerji tüketir. Pasif kızılötesi sensör devreye girdiğinde, mikrodalga bölümü AÇILIR; ardından, kalan sensör de tetiklenirse, alarm ses üretecektir. Bu birleşik tür, sahte alarmları aza indirmek için harikadır, ancak gerçek alarmları kaçırma olasılığını yüksek tutar.

Birleşik Hareket Sensörleri türleri
Birleşik Hareket Sensörleri türleri
Kaynak
elprocus.com

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu