Bilim ve Teknoloji

Beygir Gücü Nedir?

Bu alışılmadık ölçünün kökenlerini anlamak için, saati, buhar gücünün ortaya çıkmasının birçok çalışkan at için erken emeklilik sağlamak üzere olduğu 18. yüzyıla geri döndürmemiz gerekiyor. İskoç doğumlu bir mucit ve mühendis olan James Watt (1736-1819), buhar makinesinin yeni ve geliştirilmiş versiyonuna olan ilgiyi uyandırmaya çalışıyordu. Sorun şuydu: Sağladığı faydayı ölçmenin doğru bir yolu olmayacak kadar yeni bir ürünü nasıl sunabilirdi?

Beygir-Gucu-Nedir
JAMES WATT, BEYGİR GÜCÜ HESAPLAMASINI, BİR DEĞİRMEN ATININ YAPABİLECEĞİ İŞTEN ELDE ETTİ.

Bu nedenle Watt, fabrikalarda ve madenlerde ağır yükleri çeken, iten ve kaldıran çalışan atlara ilgi gösterdi. Sabit endüstriyel buhar motorunun kolayca onlardan daha iyi çalışabileceğini kanıtlamanın bir yolunu arıyordu.

Tek Bir Atın Gücünü Hesaplamak

İşe değirmen atlarını gözlemleyerek başladı. Bir değirmenin merkezi şaftından yayılan parmaklıklara saldırdılar, şaftı 7, 3 mt çapında bir daire içinde saatte yaklaşık 144 kez yürüterek döndürdüler. Her at, Watt’ın 82 kg olarak tahmin ettiği bir kuvvetle itti.

Watt bu sonuçtan, bir beygir gücünün, bir atın bir dakikada 10 km iş yapmasına eşdeğer olduğunu hesapladı. Bunu daha iyi anlamak ve aritmetik sınıfının mutsuz hatıralarından kaçınmak için, 60 saniyede 305 mt derinliğindeki bir kuyunun dibinden 33 kiloluk bir kova su kaldıran yalnız bir at hayal edin. Bu kadar iş bir beygir gücüne eşittir.

Watt, sabit buhar motorunun bir atınki ile ne kadar iş yapabileceğini karşılaştırmak için yeni icat ettiği güç birimini kullandı. Şirketleri yeni çıkmış teknolojinin daha iyi güç kaynağı olduğuna ikna etmek için ihtiyaç duyduğu tek pazarlama büyüsüydü.

Bu atılım, hepimizin bildiği gibi hem endüstride hem de ulaşımda devrim yarattı ve sonunda buharlı gemilerin ve lokomotiflerin yükselişine yol açacaktı.

Buharlı lokomotif
RAYLARI 100 YILDAN UZUN BİR SÜREDİR YÖNETEN BUHARLI LOKOMOTİFİN ARKASINA DEMİR YOLLARI İNŞA EDİLDİ.

Ayrıca büyük arabalardan çim biçme makinelerine kadar her şey için James Watt’ın geliştirdiği bu ölçü birimine ihtiyacı vardı. Ampulü geliştiren mühendisler, ölümünden sonra Watt’ı bir güç birimine watt olarak adlandırarak onurlandırdılar.

İronik olarak, bir “watt” bir beygir gücüne eşit değildir. Bunun için, 1000 watt (1.0 kilowatt) 1.3 beygir gücüne eşittir ve 60 watt’lık bir ampul 0.08 beygir gücü tüketir.

Kaynak
caranddriver.comGörsel: Pixabay

İlginizi Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu